Singleton of Glen Ord 38 Year Old en The Singleton range – The Whisky Exchange Whisky Blog — The Whiskey Exchange Whisky Blog

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Het Singleton-assortiment single malt-whisky’s is over de hele wereld verkrijgbaar, maar wordt vaak verkeerd begrepen. Met de recente komst van de Singleton of Glen Ord 38 Year Old bij The Whisky Exchange, dachten we dat we het zouden opsplitsen en uitleggen hoe het allemaal in elkaar past.

Drie in een

Hoewel de naam singleness suggereert, bestaat het Singleton-assortiment eigenlijk uit whisky’s van drie verschillende distilleerderijen – Dufftown, Glendullan en Glen Ord. Ze zijn niet eens de eerste distilleerderijen die de naam Singleton gebruiken: The Singleton of Auchroisk werd in 2001 stopgezet door Diageo (eigenaren van alle vier de distilleerderijen), maar de naam was te mooi om ongebruikt te laten.

Oorspronkelijk was elk van de drie whisky’s verkrijgbaar in een ander deel van de wereld – Dufftown in Europa, Glendullan in de VS en Glen Ord in het verre oosten. Een tijdlang veroorzaakte dit ongenoegen bij fans van de distilleerderijen die aan de andere kant van de wereld verschenen, maar de afgelopen jaren hebben die verdeeldheid zien afnemen en elk van de drie duikt op over de hele wereld.

De Singleton van Dufftown

Dufftown, de bekendste van de drie voor ons hier in het Verenigd Koninkrijk, ligt in de stad met dezelfde naam, de drukste whiskystad van Schotland. Het heeft in de loop der jaren tien distilleerderijen gehad, met maar liefst zeven die tegelijkertijd draaien, maar nu zijn er nog maar zes: Glenfiddich, Balvenie, Kininvie, Mortlach, Glendullan (waarover later meer) en het gelijknamige Dufftown.

Voor een distilleerderij die zo weinig bekend is, is hij verrassend groot, met een gezamenlijke 13e plaats in de productiecapaciteitsklasse met 6 miljoen liter alcohol per jaar. Het bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw en is lange tijd een belangrijk onderdeel geweest van de Bell’s blend. Toen het Singleton-assortiment echter begin jaren 2000 verscheen, kreeg het eindelijk zijn dag in de zon en is het nu ook verkrijgbaar als single malt.

De geest van Dufftown is grasachtig en fruitig, en na jaren van rijping is het zoete karakter een klassiek voorbeeld van Speyside single malt.

De Singleton van Glendullan

Glendullan

Glendullan werd een paar jaar na Dufftown geopend en behalve Kininvie – gebouwd in 1990 – is het de nieuwste distilleerder van de stad. Net als Dufftown Distillery, is het veel groter dan je zou verwachten van een minder bekende distilleerderij, met een productie van maar liefst 5 miljoen liter alcohol per jaar. Dufftown is echt een krachtpatser voor het maken van whisky en produceert elk jaar meer dan 10% van de Schotse geest. Zes distilleerderijen en veel whisky? Misschien moet het een eigen regio zijn…

Terwijl de naam en locatie van de distilleerderij dateren uit de 19e eeuw, werd de huidige distilleerderij gebouwd in 1972, pal naast de oude distilleerderij. Ze hebben een paar jaar samen gewerkt, maar de oude werd uiteindelijk gesloopt. Net als Dufftown maakt het een grassige geest, maar na een paar jaar in hout krijgt het een veel fruitiger karakter – veel citrus, met af en toe een handvol noten.

Behalve in The Singleton-reeks, heeft het een paar uitstapjes gemaakt, verscheen het in de Rare Malts in de jaren negentig en 2000 en verscheen zelfs in de Game of Thrones-serie die House Tully vertegenwoordigde. Tegenwoordig wordt het het meest gevonden in de VS, maar je vindt af en toe een fles terug in het VK.

De Singleton van Glen Ord

Glen Ord

Van de drie Singleton-distilleerderijen is Glen Ord degene die ik altijd het interessantst heb gevonden. Niet alleen zijn de oudere releases whisky’s waar ik mezelf nog steeds voor schop omdat ik ze niet in voorraad heb (we hadden een aanbieding op de Glen Ord 28 jaar toen ik begon bij The Whisky Exchange, waar ik eigenlijk beter over had moeten nadenken), is het ook naast Glen Ord-mouterijen, een echte graantempel die ik nog steeds als een eer voel dat ik er ben geweest.

Opgericht in 1838, is het niet alleen de oudste van de drie Singletons, maar sinds 2015 ook de grootste, die op nummer zes staat in de Schotse ranglijst met 11 miljoen liter alcohol die elk jaar wordt geproduceerd.

We hebben meer whisky van Ord gezien dan de andere twee Singletons, en in de loop van de eeuw of zo dat het over de hele wereld is geëxporteerd, is het vooral populair geweest in het verre oosten, en het was de voor de hand liggende keuze om de Aziatische intrede in Het Singleton-assortiment toen het werd gelanceerd. Gelukkig voor fans zoals ik is het nu veel meer beschikbaar thuis.

The Singleton of Glen Ord 38 jaar oud

Deze speciale editie verscheen in 2020, een vatting van slechts zes vaten die het idee van het ‘afwerken’ van een whisky tot het uiterste drijft – na slechts 12 jaar in navulvaten herschikt, bracht het de volgende 26 jaar door in een mengsel van nieuw eiken, bourbon en Pedro Ximénez sherryvaten. De vaten zijn gehuwd en gebotteld op vatsterkte, een van de oudste Ords die door de distilleerderij is gebotteld en de langste secundaire rijping die het ooit heeft gedaan.

Neus: Rijke, dikke en decadente custardtaart – romig met veel vanille, een geraspte citroen, boterachtig bladerdeeg en een vleugje knapperige karamel. Butterscotch-tonen bouwen samen met een vleugje munt, dennennaalden en hints van sinaasappelschil.

Gehemelte: Room en boterlood, ondersteund door gevlamde sinaasappelschil, citroenschil en butterscotch. Gepolijst eiken, appeltaarten en oude, vochtige houten huid aan de achterkant. De bladerigheid van de neus is te zien als vers gesneden herfstbladeren, met zachte bosbodemrancio.

Finish: Boterkoekjes, gepolijst eiken en met boter geglazuurde gebakken appels. Anijs blijft hangen.

Opmerking: Oud, elegant en complex, waarbij Ord’s kernkarakter van boomgaardfruit samenkomt met langgerijpte tonen van bladeren en op het vat gerichte zoetheid.

Koop nu >

Het is een topdram – niet veel whisky’s krijgen 92 punten Whisky plezier – en een interessant kijkje in de magazijnen van Diageo. Van welke andere distilleerderijen koesteren ze oude vaten? Er zijn geruchten dat we binnenkort iets eerbiedwaardigs en smakelijks zullen zien in The Singleton-reeks, maar van de verhalen die ik heb gehoord, zijn er nog meer interessante dingen te komen.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Whiskyinvestments
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare