Willett Rye in het centrum van nieuwe Metallica-muziek beïnvloedde whisky van Blackened

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Degenen die risico’s nemen in de whiskywereld worden soms beloond met een solide flesverkoop en een lange levensduur van een productlijn. In het geval van Zwartgeblakerde Amerikaanse whisky, het doet ook geen pijn dat het merk wordt geassocieerd met de legendarische muziekband Metallica, oorspronkelijk gemaakt door de legendarische meester-distilleerder Dave Pickerell en nu onder toezicht van voormalig Stranahan’s Colorado Whiskey-whisky-meester Rob Dietrich.

De belangrijkste overweging van deze uitdrukking is het gebruik van lage hertz-frequenties uit de muziek van Metallica om de veroudering van Blackened in vaten te beïnvloeden door middel van een “gepatenteerd geluidsverbeteringsproces”. Dit proces zou de beweging van de geluidsgolven gebruiken om meer smaken uit het hout te halen. Genoemde whisky die deze “Black Noise” -behandeling krijgt, is normaal gesproken een mix van Noord-Amerikaanse bourbons en rogge, maar in het geval van hun nieuwste release heeft Sweet Amber Distilling, de entiteit achter Blackened, zich in plaats daarvan tot de geliefde Kentucky-distilleerderij Willett gewend voor een fascinerende nieuwe aanbieden.

De nieuwe Blackened x Willett Straight Rye Whisky Finished In Madeira Casks, volgens degenen erachter, begint “met een basis van low rye en high rye whisky-recepten die met de hand zijn geplukt door Rob Dietrich en Willett Distillery’s Master Distiller, Drew Kulsveen, uit de Willett Family Estate Reserve Selectie. De twee proefden en experimenteerden met een aantal whisky’s voordat ze op de recepten kwamen die het perfecte smaakprofiel zouden creëren. Gemiddeld 6,5 jaar gerijpt in witte Amerikaanse eikenhouten vaten, is de complexiteit van de whisky perfect in balans en wordt de neus geaccentueerd met hints van zoete rabarber, bruine suiker, maïskolf, sigarenkistje en vanille. De eerste slok maakt het gehemelte vrij met tonen van boterachtige karamel, aardse munt en vers gesneden hooi, rollend in een uitstekende afdronk met vanille, kaneelboter en donkere walnoot.

Blackened x Willett Straight Rye Whisky Finished In Madeira Casks (afbeelding via Sweet Amber Spirits)

“Nadat de roggewhisky’s met elkaar zijn getrouwd, worden ze tot 14 weken op Madeira-vaten gerijpt. Madeira is een versterkte wijn gemaakt op de Portugese Madeira-eilanden en krijgt zijn unieke smaak door de wijn herhaaldelijk te verhitten. De vaten geven subtiele tonen van donker fruit, ondertonen van honing en iets zoetere smaken van karamel en kaneel die perfect passen bij de pittigere tonen van de rogge. De expressie is gebotteld op vatsterkte (109,6 proof – 54,8% ABV).

Lees meer whiskynieuws

Whisky Review: Wigle Single Barrel American Whiskey

“Tijdens het afwerken ondergaat de whisky het gepatenteerde Black Noise-sonische verbeteringsproces waarbij de afwerkvaten worden geteisterd door de lage hertz-frequenties van Metallica’s muziek. De geluidsgolven schudden zichtbaar de afwerkingsvaten, waardoor een grotere interactie tussen de whisky en het hout ontstaat, waardoor meer smaken en kleuren worden geëxtraheerd.”

Er is veel achtergrondverhaal over hoe deze samenwerking tot stand is gekomen. Om te beginnen heeft wijlen Pickerell niet alleen geholpen om het merk Blackened op te bouwen – dat bekend stond om het helpen van tientallen ambachtelijke whisky-ondernemers in zijn tijd, hij overlegde ook met Willett en de familie Kulsveen. Het kwam uiteindelijk tot stand dat toen Blackened “op zoek was naar een locatie om zijn merkvideo op te nemen, de Kulsveens hun distilleerderij genadig leenden. Het was toen dat Dave het Blackened-team introduceerde bij de Kulsveens, waarmee de basis werd gelegd voor deze samenwerking.

“Metallica ontmoette de Kulsveens en het distilleerderijteam toen de band in Louisville was voor hun WorldWired-tour. De band kreeg een kijkje in de productie van Willett, doopte het nieuwe restaurant van de distilleerderij met een heerlijke maaltijd en kreeg een band met de Kulsveens onder het genot van fijne sigaren. De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.”

De Blackened x Willett Straight Rye Whisky Finished In Madeira Casks, met een prijs van rond de $ 140, is de eerste in een nieuwe “Masters of Whiskey Series”. Het zal de sterke punten van Dietrich en andere “gerenommeerde whiskymakers” samenbrengen om originele en “complexere” uitdrukkingen te creëren.

“We konden geen meer impactvolle eerste release voor de serie bedenken dan een samenwerking met Willett Distillery,” zei Dietrich in een voorbereide verklaring. “Ik wilde dat de eerste uitdrukking in de serie een rogge was, en als een grote fan van Willett en alles wat ze produceren, vond ik het de voor de hand liggende eerste keuze. Ik zou niet meer vereerd kunnen zijn om met Drew en het geweldige team van Willett Distillery samen te werken. Onze connecties met Dave brachten de cirkel rond, en toen ik met Drew en de Kulsveens werkte, was het bijna alsof ik terug werd verwelkomd. Ik ben enorm enthousiast over wat we hebben bereikt en ik hoop dat onze fans en whiskyliefhebbers van over de hele wereld net zoveel van deze whisky zullen genieten als Drew en ik!” ”

Lees meer whiskynieuws

Whisky Review: Riverset Straight Rye

We zijn verheugd om Rob en het Blackened-team te feliciteren met deze inaugurele release van wat zeker een unieke reeks whisky’s zal zijn”, aldus Kulsveen. “Eerlijk gezegd heb ik een goede tijd gehad om met Rob samen te werken aan dit project. We realiseerden ons al vroeg dat we allebei een visie deelden voor de smaak die we in de blend hoopten te bereiken en we willen graag delen wat we hebben bedacht.”

“Het oorspronkelijke idee met Blackened was om iets nieuws, spannends en unieks te creëren dat een band had met zowel onze fans als whisky-enthousiastelingen – iets dat op zichzelf stond en hopelijk werd gerespecteerd”, zei Lars Ulrich, medeoprichter en drummer van Metallica. “De volgende stap was om de stichting van Blackened uit te breiden, om de mogelijkheden van het huwelijk tussen muziek en whisky nog verder te vergroten. Toen we Willett Distillery in 2019 bezochten en de passie en het vakmanschap zagen die in elke druppel die ze produceren zit, zagen we dat we gelijkgestemden hadden gevonden.”

Deze whisky zal in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn. Voor de nieuwsgierigen, de Metallica-afspeellijst om de vaten voor deze release te serenade wordt hieronder door het merk geleverd.

 1. Voor wie de klok luidt
 2. Poppenspeler
 3. koning niks
 4. Welkom Thuis (Sanitarium)
 5. Dyers Eve (remastered)
 6. Gebroken, verslagen en met littekens bedekt
 7. Het ding dat niet zou mogen zijn
 8. Atlas, sta op!
 9. Van Wolf en man
 10. Een (geremasterd)
 11. Enter Sandman

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Whiskyinvestments
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare